Üks salat igas päevas

Blogija Sandra Vungi tegi omale eesmärgiks valmistada iga päev lisaks põhitoidule üks suur kausitäis toorsalatit.
Sandra kirjutab: „Värsket kraami pole kunagi liiga palju ning praegusel ajal kuluvad vitamiinid väga ära. Tahtsin, et minu salatite põhikomponendid oleksid soodsad ja lihtsalt kättesaadavad. Siis pole mingit vabandust salatit mitte valmistada.“

Jagame Sandra viite retsepti. Neid võib vastavalt oma maitsele täiendada. Autor soovitab: „Seemnesegu peab sisaldama linaseemneid, päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid ning seesamiseemneid. Poodidest võib otsida ka seemneleiva segu, mis sisaldab kõiki neid samu seemneid.“

Kõikide salatite kogused on mõeldud kolmele-neljale inimesele.

Porgandi, kurgi ja tomati salat punase sibulaga Tomati_kurgi_sibulasalat

• 2 suurt porgandit
• 1 keskmine värske kurk
• 250 g / paar peotäit kirsstomateid
• pool punast sibulat
• natuke jahvatatud musta pipart
• 1 sl kvaliteetset õli
• veidi soola
• paar sl seemnesegu

Riivi või ribasta porgand ja kurk. Lõika kirsstomatid ja punane sibul viiludeks. Sega kõik koostisained omavahel läbi.

Juurselleri_ouna_kaalikasalatJuurselleri, õuna ja kaalika salat 

• 1 suurem õun
• 200 g riivitud kaalikat
• 120 g riivitud juursellerit
• veidi soola
• 1 sl sidrunimahla
• 1 sl kvaliteetset õli
• paar sl seemnesegu

Koori õun, lõika südamik välja ja ülejäänud õun viiluta. Sega õunaviilud teiste koostisosadega läbi.

korvitsa_porrusalatKõrvitsa ja porru salat natukese karriga 

Üks erakordselt mahlane salat. Karripulbrit olen ma juba ammu harjunud osadele salatitele lisama. 

See annab mõnusalt sooja hõngu ja väga hea lisamaitse. Kõrvitsat tasub palju rohkem ka toorelt süüa, sest see sisaldab hulgaliselt kasulikke aineid.

• 1 porru
• 400 g riivitud kõrvitsat
• 1 ½ tl karripulbrit
• veidi soola
• 1 sl kvaliteetset õli
• 1 sl sidrunimahla

Haki porru ratasteks ja sega ülejäänud koostisainetega.

kapsa_kurgi_kyyslaugusalatKapsa, kurgi ja küüslaugu salat soolatud maapähklitega

Kui kapsas lihtsalt viiludeks lõigata ja salatisse segada, siis peab seda ikka tükk aega järama, et söödud saaks. Siin on aga üks nipp. Nimelt kui oled kapsa soolaga seganud, siis mudi ja pigista seda parasjagu, et see pehmemaks muutuks. Hoopis mõnusam on kohe süüa. Kapsas on üldse üks väärt salati põhitoiduaine, sest see on nii soodne, alati igal pool kättesaadav ning sisaldab arvestatavas koguses kaaliumi ja C-vitamiini.

• 500 g peakapsast
• veidi soola
• 1 keskmine värske kurk
• paar peotäit soolapähkleid
• 1-2 sl sidrunimahla
• 1 küüslauguküüs

Lõika kapsas peenikesteks ribadeks ning sega soolaga läbi. Pigista ja mudi kapsaribasid, et need pehmemaks muutusid. Lõika värske kurk viiludeks ja lisa salatisse koos ülejäänud koostisainetega. Sega kõik korralikult läbi.

Suvikõrvitsa, brokoli ja peedi salat

Peeti ei pea alati keetma ning ka toorena sobib see hästi salatisse. Nii peet kui ka brokoli sisaldavad hulgaliselt kasulikke vitamiine ja mineraalaineid. Suvikõrvits annab siin kõvasti mahlasust. 

• 400 g suvikõrvitsat
• 1 väike toores peet
• paar peotäit brokoliõisikuid
• 1 sl sidrunimahla
• veidi soola
• paar sl seemnesegu
• 1 sl kvaliteetset õli

Riivi suvikõrvits ja peet. Haki brokoliõisikud vajadusel väiksemaks. Sega kõik koostisained omavahel läbi.

17.10.2014 

11. august 2017

Toitumisprogramm NutriData on uuenenud

Hea toitumisprogrammi kasutaja Meil on hea meel teatada, et eelmise nädala lõpus avalikustasime NutriData pikaleveninud arendused. Sellega seoses lisandus hulk uusi võimalusi menüüde paremaks planeerimiseks …

10. august 2017

Normi piires taimekaitsevahendite jäägid toidus inimese tervist ei kahjusta

Toidus on erinevate taimekaitsevahendite jääkide esinemine teatud kogustes lubatud ning kui toit sisaldab taimekaitsevahendite jääke piirnormides, siis on tegemist ohutu toiduga, kirjutab Veterinaar- ja Toiduameti …

29. juuni 2017

Saledaks mitte ainult suveks, vaid terveks eluks

Kuigi ülekaal ei ole alati ainult valede söömisharjumuste ja vähese liikuvuse tulemus, on elustiilivalikutel sellele väga suur mõju.  Sel aastal lühikeseks jäänud kevad on nii …

19. juuni 2017

Suvi – hea aeg vigade paranduseks

Õppurid üle Eestimaa said just tunnistused. Kuidas olid lood aga sinu kujutletava tunnistusega söömise-liikumise vallas? Eesti hiljutise toitumisuuringu andmed toovad eestimaalaste peamiste söömisalaste murekohtadena välja …

21. aprill 2017

Miks suhkruga liialdamine pole veel sõltuvus?

Suhkru tarbimine kütab viimasel ajal kõvasti kirgi. Palju räägitakse suhkrumaksust, ning hiljutine Sirbi artikkel suhkrusõltuvusest suutis paari kuuga saada Sirbi 2016. aasta kõige loetumaks artikliks. …

Kõik artiklid