Toorpiima peaks enne tarvitamist kuumtöötlema

Põllumajandusministeeriumi tellimusel tehtud toorpiima ohutuse alane pilootuuring näitab, et terviseriskide vähendamiseks tuleks toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda.
„Uuring näitab, et peame jääma senise soovituse juurde toorpiima enne tarvitamist kuumutada, et vältida võimalikke terviseriske,“ ütles Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. „Kuigi piimahügieeni olukord on meie farmides pidevalt paranenud, siis Eesti Maaülikooli tehtud uuring kinnitas endiselt riske toorpiima tarbimisel. Need riskid on küll väikesed, kuid ka kõige paremate tootmistingimuste juures ei saa neid lõplikult välistada.“

Põllumajandusministeerium tellis uuringu toorpiima tarbimise riskide kohta, et hinnata seniste ohutusnõuete ja meetmete piisavust. „Eestis on viimastel aastatel suurenenud toorpiima otseturustamine. Seepärast peame panustama üha enam piimatootmisettevõtete ja talunike koolitamisse, et hoida riske tarbija jaoks madalal,“ selgitas Minjajev.

Kuna toorpiimaga seonduvaid bioloogilisi riske pole võimalik lõplikult kõrvaldada, siis on soovitav toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda. Kindlasti peab seda soovitust järgima riskirühma kuuluvate inimeste poolt tarbitava toorpiima puhul. „Soovitus toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda kehtib enamikes Euroopa Liidu riikides, kus toorpiima otseturustamine on lubatud,“ ütles Minjajev.

Teadusprojekti „Toorpiima ohutuse alane pilootuuring Eestis“ viis Põllumajandusministeeriumi tellimusel läbi Eesti Maaülikool. Uuringu eesmärk oli selgitada välja zoonoossete haigustekitajate levimus otseturustatavat toorpiima tootvates ettevõtetes. Uuringus osales juhuvaliku alusel 14 piimatootmisettevõtet, kellele on väljastatud veterinaartõend toorpiima turustamiseks väljaspool farmi.

Järgmisel aastal alustatakse uuringu teise etapiga, milles jätkatakse andmete kogumist teadusliku riskihinnangu koostamiseks ning soovituste väljatöötamiseks otseturustatava toorpiima kohta Eestis nii tootjaile kui tarbijatele.

Kolm soovitust toorpiima tarbijatele
– Ostetud toorpiima tuleb säilitada ettenähtud temperatuuril ja seda võib tarbida tootja poolt märgistusel näidatud säilitamistähtajani („kõlblik kuni“). Toorpiima on soovitav enne tarbimist kuumtöödelda.
– Kindlasti tuleb kuumtöödelda toorpiima, mida tarvitavad riskirühma kuuluvad inimesed (eakad, lapsed, rasedad, immuunsuspuudulikkusega inimesed).
– Kuumtöötlemiseks võib lugeda näiteks toorpiima kuumutamist vähemalt 75 kraadi juures 15-20 sekundit. Kui toorpiima kasutatakse kuumtöödeldava toidu koostises (nt supid, pudrud jne), siis pole piima vaja eelnevalt kuumutada.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi pressiteade
13. detsember 2013
 

20. november 2017

Spetsialist selgitab: miks süsivesikuvaene dieet pole kaalulangetamiseks parim

Nii palju kui on inimesi, on ka erinevaid arvamusi tervislikust toitumisest. Enamasti seostatakse meedias tervislikku toitumist kaalulangetusega, kuidas toitumisega toetada vererõhu ja vere kolesterooli taseme …

28. september 2017

Õuna tervisekasu tuleb bioaktiivsetest ühenditest

Kuigi enamik meist teab ütlust, et “üks õun päevas hoiab arsti eemal”, ei tule õuna n-ö tervisekasu peamiselt mitte vitamiinidest-mineraalainetest, vaid temas sisalduvatest bioaktiivsetest ühenditest. …

19. september 2017

Kuidas anda edukalt toitumisalast nõu?

Ühest küljest on teadlikkus tasakaalustatud toitumise ja mõõduka füüsilise aktiivsuse vajalikkuse osas aasta-aastalt tõusnud. Teisalt on meedias leviv info tervisliku toitumise, erinevate kehakaalu reguleerivate vahendite …

11. september 2017

Aitame köögiviljad kõhtu

Sügis on käes, aiad-põllud kõikvõimalikke vilju täis ning turgude ja poodide letid ahvatlevate puu- ja köögiviljade all lookas. Kui veel meelde ka tuletatakse, et päevas …

11. august 2017

Toitumisprogramm NutriData on uuenenud

Hea toitumisprogrammi kasutaja Meil on hea meel teatada, et eelmise nädala lõpus avalikustasime NutriData pikaleveninud arendused. Sellega seoses lisandus hulk uusi võimalusi menüüde paremaks planeerimiseks …

Kõik artiklid