Toitumise osas küsi nõu kutsetunnistusega nõustajalt

Eestis on täna toitumise asjatundjaid rohkem kui kunagi varem. Infot ja nõu antakse tihti väga erinevas mahus erinevatest allikatest saadud teadmiste, aga ka veendumuste või kogemuste baasil.

2013. aastal kinnitati Kutsekojas toitumisnõustaja ning -terapeudi kutsestandardid, mis peaks olema aluseks tõenduspõhisele ja kliendikesksele tegevusele. Kutsestandard on aluseks nii koolitusprogrammidele, aga ka selleks, et anda klientidele, avalikkusele, kui ka tööandjatele kinnitust turul tegutseja teadmiste ja oskuste vastavusest sellele, mis selles valdkonnas tegutsejal olema peab.

Praeguseks on Eesti Tervisedenduse Ühingu poolt kutse saanud kümme nõustajat ning neli terapeuti.  See on toimunud väga tihedas koostöös Tervise Arengu Instituudi ja mitmete teiste osapooltega.

Toitumisnõustaja ülesandeks on nõustada klienti, lähtudes tõenduspõhistest toitumis- ja liikumissoovitustest, et hoida ja edendada tervist ja ennetada haigusi. Ta võib näiteks aidata koostada kliendile tasakaalustatud menüüd, anda nõu toiduvalikute ning füüsilise aktiivsuse osas. Diagnoositud haiguste puhul nõustab toitumisnõustaja haigeid tervisliku toitumise osas, kuid ei määra haiguspuhuseid dieete.

Toitumisterapeut oskab lisaks tavapärasele toitumisnõustamisele anda nõu ka terviseprobleemidega kliendile, et vältida haiguse süvenemist ja suurendada krooniliste haigusseisundite korral heaolutunnet. Toitumisterapeut ei diagnoosi haigusi ega ravi klienti.

Kliiniline toitumisterapeut töötab tervishoiuasutustes, kus ta koostab menüüsid ja teostab individuaalset toitumisnõustamist haigusest lähtuvalt selleks, et toetada arsti poolt määratud ravi. Ta tegeleb lisaks ka operatsioonieelsete ja -järgsete klientidega, haiglaravil olevate, sh intensiivravi patsientidega ning vajadusel nõustab ka meditsiinipersonali haiguspuhuse toitumise osas.

Nii nõustajal kui terapeudil peavad olema teadmised inimese anatoomiast ja füsioloogiast, biokeemiast, teaduspõhistest toitumis-, toidu- ja liikumissoovitustest, nõustamise tehnikatest, andmekaitsest, eetikast, kõikidest toidu ning toitumisega seotud teemadest.

Täpsemat infot ja nimekirja juba kutse saanutest leiab siit.

Tagli Pitsi
Toitumisekspert
Tervise Arengu Instituut

Foto: hedera.baltica on VisualHunt.com / CC BY-SA

26. aprill 2018

Neli soovitust, kuidas vältida lapsel ülekaalu teket

Ülekaaluliste inimeste, sh laste arv kasvab aastast aastasse. Ülekaalulisest lapsest saab suure tõenäosusega ka ülekaaluline täiskasvanu. Kergem on ülekaalu tekkimist ära hoida, kui kaalu alandada. …

3. aprill 2018

Regulaarne liikumine parandab südametervist ja seksuaalelu

Selle aasta aprillikuu on Südamekuu. Traditsiooniliselt aprillis toimuvast Südamenädala projektist välja kasvanud ettevõtmise eesmärgiks on juba 25 aastat tutvustada Eesti inimestele südamehaiguste riskitegureid, nende vältimist …

26. märts 2018

Tervislik toitumine ei ole kulukas

See on ekslik arusaam, et tasakaalustatud ja mitmekesine toitumine on kulukas ja eeldab väga eksklusiivsete toiduainete tarbimist.  Toidupoodide lai valik pakub eri hinnaklassis toiduained, küll aga …

19. märts 2018

Lisatud suhkrud lasteasutuste toitudes – mida nendega teha?

Hiljuti küttis kirgi teema, et lasteasutustes pakutavad toidud on tihti liiga magusad. Lasteasutuste menüüdele kehtivad kindlad nõudmised – kui palju peab laps energiat saama, kui …

13. märts 2018

Suhkruga aitab toime tulla värske toidu söömine

Suhkrud moodustavad lahutamatu osa meie toidulauast, sest süsivesikud on meie organismile hädavajalikud energiaallikad. Ometi tehakse kampaaniad ja plaanitakse makse lisatud suhkrute vastu. Kuidas siis suhkrutega …

Kõik artiklid