Tervislik toitumine ei ole kulukas

See on ekslik arusaam, et tasakaalustatud ja mitmekesine toitumine on kulukas ja eeldab väga eksklusiivsete toiduainete tarbimist. 

Toidupoodide lai valik pakub eri hinnaklassis toiduained, küll aga ei tähenda see igal juhul seda, et kallim meile alati parim oleks. Toidupüramiidi ja toidusoovituste järgi toitudes: süües toite kõikidest viiest põhitoidugrupist ning piirates magusate ja soolaste snäkkide ning teiste lisatavate suhkrute allikate tarbimist, on võimalik teha vägagi taskukohaseid ja tervisliku toitumise põhimõtetele vastavaid valikuid.

Paljud inimesed on isegi avastanud, et teatav toitumise etteplaneerimine aitab kulusid kokku hoida, kuna toiduraiskamist on vähem ja emotsiooni ajendil ostetud energia- ja suhkrurohkete toidutoodete tarbimine on vähenenud. Tasakaalustatud toitumisest saadav hea energia ja investeering heasse tervisesse tulevikuks on vaid boonus.

Lisatavate suhkrute saamise piiramine võib alguses tunduda väljakutse

Lisatavate suhkrutega liialdamine saab üldjuhul alguse meie söömisharjumustest. Kui toitumine on juhuslik ja toiduvalikute tegemisel kaldutakse eelistama kiirelt energiat andvaid ja n-ö otse pakendist söödavaid tooteid, millele võivad iga päev lisanduda ka maiustused ja/või magustatud joogid, on üsna tõenäoline, et lisatavate suhkrute tarbimine on soovituslikust suurem.

Ka meid ümbritsev keskkond – milliste inimestega me kõige rohkem läbi käime, kas töö juures koosolekulauale toodud kommid on pigem norm või erand – võib soodustada lisatavate suhkrutega liialdamist, aga ka vastupidi. Soovides enesetunnet, tervislikku seisundit või kehakaalu muuta, ei ole lisatavate suhkrute piiramine kindlasti ületamatu väljakutse. Leides inspiratsiooni neilt, kelle toidulaud on teraviljade-, puu- ja köögiviljadekeskne, ja harjudes vähem magusama maitsega, võib see isegi meeldima hakata ning varem eksisteerinud maitse-eelistused võivad tunduda harjumatult magusad.

Vitamiinide ja mineraalainete allikad ei ole suhkrud ja siirupid

Nimekiri erinevatest n-ö tervislike suhkru- ja siirupiteallikatest on pikk. Toodete hinnad võivad mitu korda erineda. See on osas inimestes tinginud väärarusaama: mida kallim toode, seda tervislikum. Iga müügimehe eesmärk oma toode võimalikult atraktiivseks muuta, on tinginud olukorra, kus mõnikord on toidule antud omadused, mida sel tegelikult ei ole.

Suhkrute ja siirupite vitamiinide ning mineraalainete sisaldused soovituslikes tarbitavates kogustes on olematud. Ükskõik millisega neist liialdades on oht saada toidust liiga palju energiat ning võrreldes saadava energiakogusega on vitamiinide, mineraalainete ja kiudainete sisaldused liiga väikesed.

Toidupoes otsuseid tehes tuleks meil lähtuvalt oma võimalustest ja soovidest teha parim otsus. Juhul, kui kallima suhkru või siirupi peame ostma mingi muu toidukauba arvelt, näiteks selle pärast jääb ostmata kilo köögivilju – isegi, kui köögiviljade ettevalmistamine ja söömine tundub tüütu tegevus –, siis see valik pole tervise seisukohast põhjendatud. Juhul kui otsus on tehtud maitse-eelistustest lähtuvalt ning see otseselt ei mõjuta meie toimetulekut, siis muidugi on see õigus meil alati olemas.

Tasub meeles pidada, et see, kas toitumine on tervislik, ei ole niivõrd määratud sellega, millist suhkrut või siirupit me tarbime, kui me teeme seda mõistlikus koguses, vaid kui mitmekesine on meie üldine toiduvalik, kas energia ja toitainete saamine on keha vajadustele vastav.

Kristin Salupuu
Projektijuht
Tervise Arengu Instituut

Foto: Supertrooper at FreeDigitalPhotos.net

3. aprill 2018

Regulaarne liikumine parandab südametervist ja seksuaalelu

Selle aasta aprillikuu on Südamekuu. Traditsiooniliselt aprillis toimuvast Südamenädala projektist välja kasvanud ettevõtmise eesmärgiks on juba 25 aastat tutvustada Eesti inimestele südamehaiguste riskitegureid, nende vältimist …

19. märts 2018

Lisatud suhkrud lasteasutuste toitudes – mida nendega teha?

Hiljuti küttis kirgi teema, et lasteasutustes pakutavad toidud on tihti liiga magusad. Lasteasutuste menüüdele kehtivad kindlad nõudmised – kui palju peab laps energiat saama, kui …

13. märts 2018

Suhkruga aitab toime tulla värske toidu söömine

Suhkrud moodustavad lahutamatu osa meie toidulauast, sest süsivesikud on meie organismile hädavajalikud energiaallikad. Ometi tehakse kampaaniad ja plaanitakse makse lisatud suhkrute vastu. Kuidas siis suhkrutega …

24. jaanuar 2018

Armastan sind nagu soola

Paljud meist on lapsepõlves ilmselt kuulnud Itaalia muinasjuttu „Nagu sool”, mis räägib kuningast, kes palus oma tütardel öelda, palju nad teda armastavad. Kui noorim kuningatütar …

20. november 2017

Spetsialist selgitab: miks süsivesikuvaene dieet pole kaalulangetamiseks parim

Nii palju kui on inimesi, on ka erinevaid arvamusi tervislikust toitumisest. Enamasti seostatakse meedias tervislikku toitumist kaalulangetusega, kuidas toitumisega toetada vererõhu ja vere kolesterooli taseme …

Kõik artiklid