Menüü

18. jaanuar 2017

B-grupi vitamiinide puudusel on tõsised tagajärjed

B-grupi vitamiinide puudus võib mõjutada inimese aju tegevust. Sellest, et organismil on mõnest B-grupi vitamiinist vajaka, võivad anda märku näiteks meeleolumuutused ja väsimus, samuti lihasnõrkus …

3. jaanuar 2017

Kaalu langetamisel on kõige olulisem mõtlemine

Kuigi liigne kehakaal võib olla valede söömis- ja liikumisharjumuste tagajärg, ei tohiks tervislikku toitumist defineerida läbi selle, mida tuleks süüa, et langetada kaalu, vaid hoopis …

19. detsember 2016

Millele peaks toitu valides enim tähelepanu pöörama?

13. detsembrist muutub Euroopas kohustuslikuks toitumisalase teabe esitamine toidupakenditel. Peamine probleem inimeste toitumise juures on liigne soola, suhkru ja küllastunud rasvhapete tarbimine. Millele tuleks nende …

5. detsember 2016

Suhkruga magustatud jookide tarbimine suurendab kehakaalu ja lõhub hambaid

Suhkruga magustatud jookide tarbimisel on ülekaalulisuse ja rasvumisega leitud tugevam seos kui ühelgi teisel toidul või joogil. Seega suurendab nende liigtarvitamine kehakaalu, tekitab sõltuvust, tõstab …

1. november 2016

Kehakaalu langeta köögis

Kaalu langetamiseks tuleks peatähelepanu pöörata täisväärtuslikule toitumisele ja liikumisele, kaalulangus omaette eesmärgina peaks olema kolmandal kohal. Kaalu alandamiseks ei ole ühtegi nippi, mis toimiks kõigile …

10. oktoober 2016

Probiootikumid – lisajõud headest bakteritest

Probiootikumidest ehk headest bakteritest teatakse vast enim seoses soovitusega tarbida neid normaalse mikrofloora taastamiseks organismis peale antibiootikumikuuri. Samuti soovitatakse probiootikume tihti võtta kaasa pikamaareisidele, et …

13. september 2016

Puu- ja köögiviljad ning marjad – antioksüdantide varaait

Antioksüdante leidub väga palju fütotoitainete hulgas ehk paljud fütotoitained omavad antioksüdantseid omadusi. Fütotoitained on taimedes leiduvad ühendid, mis ei ole küll esmavajalikud toitained, kuid mis …

30. august 2016

Ootame söögikohti köögiviljakampaaniasse!

Tervise Arengu Instituut ootab tervisest hoolivaid söögikohti osalema kampaanias „Köögiviljad kaalu ei kasvata“. Soovime suunata inimesi valima köögiviljarikkamaid toite. Kampaaniat korraldatakse seitsmendat korda. Seekord on …

8. juuni 2016

Väikelaste menüü koostamisel tuleks eelistada nitrititega töötlemata lihatooteid

Keskmine nitriti saadavus lihatoodetest ja joogiveest jääb Eesti laste puhul oluliselt alla lubatud ohutu koguse. Siiski tuleks väikelaste menüü koostamisel eelistada nitrititega töötlemata lihatooteid ning …

25. mai 2016

Nitraadihirmus köögiviljade tarbimist piirama ei pea

Kuigi värsked köögiviljad on tervisliku toitumise alus, tuleb arvestada nendes sisalduvate nitraatidega, mis on teatud kogusest alates organismile kahjulikud. Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) hinnangul ületab aga …