Grillipeo lõksud

Suvine aeg on täis erinevaid pidusid ja tähistamisi, mis valdavalt mööduvad kõik grilli ääres. Kui oleme grillpeol, siis sööme tihti mitte näljatundest, vaid seetõttu, et toidud näevad välja ahvatlevad, lõhnavad hästi, need on kogu aeg käeulatuses. Sageli kipubki nii olema, et peo põhitegevuseks on pigem söömine kui niisama koos ajaveetmine või seltskonnamängude mängimine.

Sööme nii põhisööki kui ka kõikvõimalikke näkse sinna kõrvale, rääkimata jookidest. Mida suurem on lauale pandud valik, seda enam sööme, sest enamik inimesi on juba kord sellised, et tahaksid kõike laualepandut ka maitsta. Grillimishooaja peamine oht ongi ühekülgne toitumine, sh suure koguse rasvase ja soolase toidu söömine, ja rohke alkoholi tarbimine, mis annab inimesele oluliselt rohkem energiat kui hea tervise seisukohalt soovituslik.

Seetõttu võiks aiapidudel peamiselt panustada lisaks grillitavatele lihadele-vorstidele ka köögiviljadele: rohkele köögiviljasalativalikule, tükeldatud värsketele köögiviljadele või grillitud köögiviljadele. Grillipidu saab toimuda ka ilma kartuli, makaroni või riisita. Grillida sobib ennekõike suvikõrvitsat, paprikat, sibulat, seeni, porgandit, baklažaani. Näksides õhtu jooksul 500 grammi porgandeid-lillkapsast-kurki-paprikat (ilma dipikastmeta), saame kõhu üsna täis, kuid energiat sellest vaid umbes 125 kcal. Sama palju energiat saame, kui sööme väikese paki (20 grammi) kartulikrõpse, umbes 60 g (4 supilusikatäit) poe dipikastet, 2-3 šokolaadikommi, pool rasvasest grillvorstist või 20 g (1 kuhjaga supilusikatäis) soolapähkleid.

Jätke leivale määrimata või, tehke ise dipikaste maitsestamata jogurtist, pange kartulikrõpsude ja pähklite asemel lauale rohkem köögivilju – need on ainult mõned soovitused, et vähendada ühe peo käigus saadavat energiakogust. Kastmed on sageli üheks teadvustamata ja varjatud kalorilõksuks. Loobuda tasuks poest ostetud valmiskastmetest ning kartulisalatit, rosoljet ja teisi hapukoore-majoneesikastmega salateid tasuks grillpeol pigem vältida, kuna need sisaldavad üsna palju rasva ja lisaks palju soola. Salatite puhul oleks soovitatav kasutada mahlakastet, kastet maitsestamata jogurtist või pisut oliiviõli ja/või erinevaid äädikaid.

Kindlasti jälgige ka seda, mida joote. Keskmiselt annab klaasitäis karastusjooki või mahla ligi 100 kcal. Kõige parem oleks kõrvale juua vett, sest toitudest saame niigi üsna palju energiat. Kui juuakse alkoholi, siis tuleb arvestada lisaks kõigele muule ka sellega, et üks gramm absoluutset alkoholi annab 7 kcal ning näiteks 500 ml keskmise kangusega õllest saab umbes 160 kcal, 150 ml veinist umbes 100 kcal, 100 ml viinast aga 220 kcal.

Poest grillitavat valides on kõige mõttekam osta värske liha-kala-kana ning vajadusel see ise marineerida, kasutades ennekõike erinevaid maitsetaimi tavalise soola või soola-piprasegu asemel. Kui selleks mahti ei ole, siis võiks lähtuda kahest aspektist. Kui grillitakse harva, korraga ei sööda palju ning igapäevane toiduvalik on tasakaalustatud, siis ei ole erilist vahet, millist grill-liha või vorsti ostetakse, lähtuda võiks maitse-eelistustest. Kui grillimine on aga igapäevane tegevus, siis tuleks tõepoolest hoolikalt valida, mida grillitakse ning pigem panna rõhku liha kõrvale pakutavatele salatitele. Eelistada võiks grillimiseks kala, vorstide puhul neid, mille rasva- ja soolasisaldus on väiksemad. See tähendab sortimendiga hoolikat tutvumist ja pakendite lugemist. Poes müüdavate šašlõkkide ja grillvorstide rasvasisaldus 100 grammi kohta jääb enamikel toodetel 10-15 grammi vahele, kuid on ka šašlõkki, kus rasva on vaid 4 grammi või grillvorste, kus rasva 38 grammi 100 grammi kohta. Liha-kana-vorste ei pea olema pool kilo inimese kohta, piisab sajast grammist õhtu jooksul.

Magustoit oleneb sellest, mida ja kui palju süüakse enne seda. Kuna üldjuhul kiputakse soolast sööma pigem rohkem kui vähem, siis oleks mõttekas šokolaadikoogi asemel valida parem värsketest puuviljadest tehtud salat, millest saame palju vajalikke vitamiine ja mineraalaineid. Muust magusast saame aga vaid suhkrut, rasva ja üleliigset energiat.

Kui soolase toiduga pole väga liialdatud, sobib magustoiduks ka näiteks jäätis marjadega.

Ja mis kõige tähtsam – lõpetage söömine enne, kui tunnete, et enam lauast tõusta ei jõua. Ebamugav tunne punnisöödud kõhust võib ka kõige meeldivama peo head emotsioonid ära rikkuda. Ärge unustage ka füüsilist aktiivsust – jalutage aias ringi, harrastage seltskonnamänge või korraldage mõni lõbus sportlik mõõduvõtt.

Erinevate grillimiskõrvaste näkside ligikaudne energiasisalduse 100 grammis või 100 ml tootes.

 

Energia, kcal

Näksid, kastmed, maiustused

 

Tükeldatud köögiviljad

25

Kartulikrõpsud

550

Soolapähklid

600

Poe dipikaste

200

Isetehtud dipikaste

60

Šokolaadikook

400-450

Viinamarjad

70

Arbuus, puhastatult

35

Joogid

 

Karastusjook

40

Mahl

45

Vein

70

Õlu

35

Long drink

55

Viin

220

 

Tagli Pitsi, Tervise Arengu Instituut

20. november 2017

Spetsialist selgitab: miks süsivesikuvaene dieet pole kaalulangetamiseks parim

Nii palju kui on inimesi, on ka erinevaid arvamusi tervislikust toitumisest. Enamasti seostatakse meedias tervislikku toitumist kaalulangetusega, kuidas toitumisega toetada vererõhu ja vere kolesterooli taseme …

28. september 2017

Õuna tervisekasu tuleb bioaktiivsetest ühenditest

Kuigi enamik meist teab ütlust, et “üks õun päevas hoiab arsti eemal”, ei tule õuna n-ö tervisekasu peamiselt mitte vitamiinidest-mineraalainetest, vaid temas sisalduvatest bioaktiivsetest ühenditest. …

19. september 2017

Kuidas anda edukalt toitumisalast nõu?

Ühest küljest on teadlikkus tasakaalustatud toitumise ja mõõduka füüsilise aktiivsuse vajalikkuse osas aasta-aastalt tõusnud. Teisalt on meedias leviv info tervisliku toitumise, erinevate kehakaalu reguleerivate vahendite …

11. september 2017

Aitame köögiviljad kõhtu

Sügis on käes, aiad-põllud kõikvõimalikke vilju täis ning turgude ja poodide letid ahvatlevate puu- ja köögiviljade all lookas. Kui veel meelde ka tuletatakse, et päevas …

11. august 2017

Toitumisprogramm NutriData on uuenenud

Hea toitumisprogrammi kasutaja Meil on hea meel teatada, et eelmise nädala lõpus avalikustasime NutriData pikaleveninud arendused. Sellega seoses lisandus hulk uusi võimalusi menüüde paremaks planeerimiseks …

Kõik artiklid